Izdavačka grupa: Random House (Bertelsmann)

….logo_toplogo_randomhouse
Luchterhand Literaturverlag – сједиште у Минхену, припада групи (концерну) Random House (Bertelsmann). Основан је у Bерлину 1924. год, али тек од 1954. издаје књижевна дјела, дотад су издавали стручне књиге из области права и пореза…
Велики успјех су постигли са Гинтер Грасом, који је код њих објавио свој „Лимени добош“. Код њих је објављивала Христа Волф, они су много допринијели успјехуСолжењицина… Издавач је мијењао власнике, сељакао, био продат холандској фирми па због огромног притиска и протеста аутора, један дио – онај за нас значајан,тј. литерарни – пресељен у Цирих, касније у Хамбург.
Свој данашњи изглед добија 1994. год. Те године се продајом обрео у Минхену и изгубио скоро све значајније ауторе. Касније им се враћа Христа Волф, Ана Енквист…
Свој пријашњи успјех и продор на тржиште постижу тек 2001. год. те су године успјели да етаблирају своја џепна издања, исте године су преузети од горе поменутог концерна. Они имају такође једну групу својих аутора, међу њима је између осталих Улрике Дрезнер (Ulrike Draesner), Ернст Јандл, Пабло Неруда, Јошуа Собол,Вилијам Батлер Јејтс (мала напомена, за умрле писце то значи да они имају/посједују ауторска права), њихов аутор је и наше горе лист Саша Станишић… (Мали искорак: Саша Станишић пише на њемачком, избјегличко дијете, рођ. 1978. у Вишеграду, отац му је Србин а мајка Муслиманка. У Њемачку је дошао са 14 год.,завршио гимназију, касније студирао њемачки и славистику на универзитету у Хајделбергу, па наставио студије у Лајпцигу. Лајпцишка школа литературе му је помогла да буде номиниран за престижну Ингеборг-Бахман-награду, а то га је направило познатим. одмах потом је у Клагенфурту добио Келаг-награду публике. Одмах је успио да објави свој први  роман (2006.) у слободном пријеводу на српски „Како војник репарира/поправља грамофон“, са тематиком рата у Босни.
Можда није згорег да кажем да овај издавач у свом програму осим џепних има и повезана издања, као и аудио и електронску књигу. Примјера ради он је издао12 књига Булгакова (6 повезано издање; 5 као џепно и електронско издање, а „Мајстора и Маргариту као џепно, електронско и аудио издање).
Повезана (твро укоричена издања) су скупља и издају се најчешће у мањем тиражу, а џепна су јевтинија и масовнија – тако је књига Мађара Петера Фаркаша „8 минута”,прво објављена у повезу (цијена: 16,99 евра) и као електронска књига по цијени 13,99 евра). Пошто је продаја ишла добро, они су одлучили да је у јесен 2013. годинеобјаве и као џепно издање, цијена: 7.99 евра.
Све наведене цијене књига су увијек препорука књижарама, књижаре могу ову цијену, зависно од својих интереса да повећају (веома ријетко се то дешава) или смање… 
Њихов издавачки програм бих назвао „рационално пробраним“, ограничен на мањи избор књига, добру презентацију у медијима… Они ријетко имају књиге на лагеру (у магацину), старија издања је могуће наћи у антикварницама и приватној (пре)продаји…
Овај издавач планира ове године да објави у џепном издању књигу „Тито је мртав“ Марице Бодрожић (првобитно је ова књига изашла код Suhrkamp Verlag), а  прије тогасу јој објавили двије књиге (2010. џепно и електронско и 2012. електронско). Објавили су и Еду Поповића из Хрватске (обадвије књиге 2012.)
У 2012. су објављене и по двије књиге Руждија и Сарамага (а још једна књига би требала у априли 2013. да угледа свјетлост дана).

Линк: http://www.randomhouse.de/luchterhand/ 

(……)

М. Душанић

ЛеЗ 0002812

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s