Ознаке

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov konstatovao je da se Rusija vraća svojim tradicionalnim duhovnim vrednostima i da je to jedan od razloga udaljavanja Zapada od nje, prenosi portal „Pravoslavie.ru“.

Na naše iznenađenje, počeli su čak da koriste tezu da je Sovjetski Savez s njegovom komunističkom doktrinom barem ostajao u okviru sistema ideja stvorenog na Zapadu, dok se nova Rusija vraća svojim tradicionalnim vrednostima, čiji je koren u pravoslavlju, zbog čega postaje još manje razumljiva – rekao je Lavrov na sastanku s članovima Ruskog saveta za međunarodne poslove u Moskvi.

Takođe, po njegovim rečima, u poslednje vreme sve je veći kontrast „između objektivnog jačanja multipolarnosti sveta i težnje SAD i istorijskog Zapada da sačuvaju svoje dominantne pozicije, između kulturno-civilizacijske raznolikosti savremenog sveta i pokušaja da se nametne svima zapadna skala vrednosti“.

Ona se, kako smatra ruski ministar, „sve više udaljava od svojih hrišćanskih korena i ima sve manja razumevanja za verska osećanja ljudi drugih religija“.

(Pravoslavie.ru,Fakti)

LAVROV: Zapad se udaljava od Rusije zbog njenog povratka pravoslavlju.